top of page

Faset eklem içi enjeksiyonlar

Faset eklemler nedir? 

Faset eklemler; omurganın her iki yanında, arka bölümünde bulunan, boyundan sağrı kemiğine kadar inen ve omurganın hareketinde önemli rol oynayan küçük eklemlerdir. Bu eklemler birbirleriyle, kıkırdaklar ve bağlar aracılığıyla birleşir.

 

Faset sendromu (hastalığı) nedir? 

Yaşlanmaya bağlı kireçlenme durumunda, eklem iltihaplarında ve travmalarda, faset eklemler zedelenebilir. Omurganın en hareketli bölümleri bel ve boyun olduğu için, zedelenme daha çok bu bölgelerde oluşur. Bu zedelenme, sinirlerde sıkışmaya sebep olur ve faset sendromu (hastalığı) ortaya çıkar.

Faset eklem enjeksiyonları nedir, ne için uygulanır? 

Servikal faset sendromunda etkilenen eklemlerin seviyesine göre boynun arka bölgesinde sırta yayılan ağrı ya da ense kökünden, başa yayılan ağrı görülür. Faset eklem enjeksiyonu, bu durumlarda ortaya çıkan ağrıyı gidermek amacıyla yapılan bir işlemdir.

İşlem sırasında, anestezik ve steroid ilaçlar, servikal faset eklemlerin içine enjekte edilir. Enjeksiyon teşhis ve/veya tedavi amacıyla uygulanabilir. Etkilenen eklem hemen hemen her zaman birden fazla olduğu için faset eklem enjeksiyonu tek seansta çoklu olarak uygulanır. 

Faset eklem enjeksiyonları 50 yılı aşkın bir süredir uygulanan güvenli yöntemlerdir. Yöntem görüntüleme altında ve iğneye benzer elektrotlarla uygulanır. Bu elektrotlarla iğnenin girdiği bölgeye uyarı verilerek alınan yanıta göre iğne ucunun yeri doğrulanmış olur.

Faset eklem enjeksiyonları hangi durumlarda uygulanır?

 

İşlem sırasında ağrı ya da acı hissedilir mi?

Girişimsel ağrı tedavisi işlemleri sedasyon altında yapılır, sizi yarı uyur ve rahat hale getirecek, acı ya da ağrı hissetmemenizi sağlayacak ilaçlar verilir.

 

Herhangi bir komplikasyon veya risk olabilir mi?

Yan etkileri çok seyrektir. Sınırlı bir alana verilmesi ve sistemik yayılımının çok az olması nedeniyle steroide bağlı yan etkiler hemen hemen hiç görülmez. Ameliyathane koşullarında uygulandığı, sterilite kurallarına son derece özen gösterildiği ve her hasta için tek kullanımlık malzemeler ile yapıldığı için enfeksiyon çok çok ender görülen bir yan etkidir. İğnenin giriş yeri radyolojik görüntüleme altında belirlendiğinden kanama, sinir hasarı gibi ciddi yan etkilere neredeyse hiç yok gibidir.

İşlemden önce ne olur?

Sizinle ilgili bazı bilgileri soracak ve kaydedecek olan bir sağlık personeli tarafından kabul edileceksiniz. Doktor işlemi açıklayacak ve sizden bir onay formu imzalamanızı isteyecektir. Lütfen söylenenleri anladığınızdan emin olun ve herhangi bir soru sormaktan çekinmeyin.

 

İşlem sırasında neler beklenebilir?

İşlemden önce kolunuzdaki/elinizdeki damara ince bir plastik tüp (kanül) yerleştirilir. Bu, işlem sırasında sedasyon sağlayacak ilaçların verilmesi için gereklidir.

 

Sedasyon uygulamasının ardından floroskopi adı verilen özel görüntüleme yöntemi ile işlemin yapılacağı seviye belirlenir ve uygulama yapılır. Bu sırada hiçbir ağrı ve rahatsızlık hissedilmez.

 

İşlemden sonra ne olur?

İşlemden sonra size bir oda verilir ve yaklaşık 30 dk istirahat etmeniz sağlanır. Doktorunuz sizi gördükten sonra taburcu olabilirsiniz.

 

Eve döndüğünüzde ne beklemelisiniz?

Birkaç gün istirahat etmek için mümkünse izin alın, hareketlerinizi yavaş yavaş arttırmanız önemlidir. Size vereceğimiz reçetedeki ağrı kesicilerinizi tarif edileceği şekilde kullanın. 

 

Kontrole gitmek gerekli midir? 

Evet kontrole gitmek önemlidir. Size işlemden sonra kontrol için gün belirlenecektir.  

bottom of page